Sunday 20 October 2013

High Fidelity Trivial για Hangovers (πάρτι του!)

Όταν είσαι ένας “εκνευριστικός” μουσικόφιλος όπως τον StrawDogs κι εμένα, αυτά τα ουσιαστικά αχρείαστα τρίβια είναι τροφή για μεθυσμένες συζητήσεις. Στο τέλος αν μόνο εμείς τα απολαμβάνουμε, είναι εντελώς άσχετο. Αν κάτσεις όμως να ψαχτείς με αυτά τα μυθικά πλάσματα που θέλουμε να φωνάζουμε ρόκσταρς, βρίσκεις ένα σωρό τρέλες τις οποίες ο καθημερινός κοσμάκης ούτε καν φαντάζεται. Ίσως στο τέλος αυτή η παρανοϊκή τους ιδιοσυγκρασία να ναι αυτό που τους κάνει σταρς!

Ας αρχίσουμε απ' τα βασικά! Ξέρατε παραδείγματος χάρη ότι ο μεγάλος πόθος του Screamin J. Hawkins ήταν να τραγουδά όπερα! Ή ότι το “Alabama Song” που ξέρετε απ' τους Doors είναι σύνθεση του διδύμου Weill/Brecht απ' τα 20s; Ή ότι τον Marvin Gaye όπως το είπε και ο StrawDogs “τον έφαγε ο πατέρας του”;

Σίγουρα, κάνεις δε γεννήθηκε ποτέ ροκσταρ, καλά εκτός απ' τον Keith! Πριν οι Nirvana γίνουν η μπάντα των 90s και αλλάξουν την πορεία της μουσικής όπως την ξέρουμε, ο κύριος Cobain εργαζόταν σαν επιστάτης σε σχολείο για να βγάλει το προς το ζην! Αργότερα ούτως ή άλλως χρησιμοποίησε τις εμπειρίες του στο βίντεο του “Smells Like Teen Spirit”! Απ' την άλλη, ο ίσως πιο γνωστός τραγουδιστής των Black Flag, Henry Rollins, πριν γίνει η οντότητα που είναι, και πολύ πριν γίνει stand-up comedian κράταγε μια σέσουλα και σέρβιρε παγωτό σε μικρά παιδάκια.

Ο Bob Dylan, ή o Zimmerman όπως βαφτίστηκε, κι όπως πάντα θα τον αποκαλούμε σε τούτο δω το ιστολόγιο καθόταν με τον organ player του “Like A Rolling Stone” κι άκουγαν δίσκους που επηρέασε το τραγούδι τους και κορόιδευαν! Για ποιο λόγο; Ο κύριος που έτυχε οργανοπαίκτης στο κομμάτι αυτό δεν είχε ιδέα από πλήκτρα. Κιθαρίστας ήταν το παιδί! Που να ξέραν ότι το άτσαλο παίξιμο του έμελλε να αλλάξει την μουσική ιστορία!

Πριν δύο και κάτι ψιλά δεκαετίες, μια μπάντα, πασίγνωστη πλέον, κάθε Παρασκευή, μετά απ' τις πανεπιστημιακές τους δραστηριότητες στο Oxford, τζάμαρε σε ένα μικρό δωμάτιο κι έτσι φωνάζαν τον εαυτό τους “On A Friday”! Αργότερα, θα αλλάξουν το όνομα τους, δανειζόμενοι τον τίτλο ενός τραγουδιού κάποιον άλλων κεφαλιών, των Talking Heads και θα γίνουν οι Radiohead που όλοι ξέρετε σήμερα!

Το τρίο της καταστροφής μες τα 90s αποτελείτο από τρία μεγάλα ονόματα στον χώρο. Ως γνωστό τίποτα δεν μένει ανεξερεύνητο απ' τα media! Έτσι όταν χώρισε η Courtney Love με τον Trent Reznor, η πρώτη είπε το κλασσικό πλέον σχόλιο: “He shouldn't call his band Nine Inch Nails when he has a three inch one.”. Και φυσικά είχαμε την τρίτη, ή ουσιαστικά δεύτερη, την δεσποινίδα Tori Amos που μαζί με τον Trent για τρεις δεκαετίες τώρα ρίχνουν μικρά στιχάκια ο ένας προς τον άλλο μες τους δίσκους τους. Ποια σχέση τους; Αγνώστου φύσης! Μεγάλο conspiracy!

Last but not least: Το δίδυμο των Simon and Garfunkel που πάντα μάθαμε να συγκρίνουμε λόγω ύψους, δεν είχε να κάνει με το πόσο ψηλός ήταν ο Garfunkel! O κύριος “Τέχνης”, τελοσπάντων, στεκόταν στο φυσιολογικό ύψος του 1.83 (για αμερικανικά στάνταρτ μιλάμε έτσι;). Απ' την άλλη, ο Παύλος της ιστορίας μας ήταν ιδιαίτερα κοντούλης, λίγο πιο πάνω του ενός και εξήντα.

Αυτά κι από εμένα. Τελικά είμαστε ο “ορισμός του ο,τι θυμάσαι χαίρεσαι”! Και στο βίντεο από κάτω η Tori τραγουδάει για "Nine Inch Nails"...