Sunday 22 September 2013

Lame Listeners - Week 39, Year 2013

This Week SickWorm Listens to : 


Frankie Rose / Herein Wild / 2013 / Fat Possum Records
http://pitchfork.com/advance/223-herein-wild/

Αρχικό μέλος των Vivian Girls, Crystal Stilts καθώς και των Dum Dum Girls. Θυμάστε τους Cocteau Twins; H Frankie Rose δείχνει να τους θυμάται πολύ καλά αφού ο τρίτος σόλο δίσκος της φαίνεται να είναι γεμάτος επιρροές από shoegaze, post-punk και ambient. Δε θα παραξενευτώ καθόλου αν τον δω σε διάφορες λίστες στο τέλος του χρόνου. Ο προηγούμενος της δίσκος, Interstellar, όταν είχε κυκλοφορήσει, έκανε κάμποση φασαρία και περιμένω να γίνουν διάφορα παρόμοια και με το Herein Wild.


Little Tybee / For Distant Viewing / 2013 / Paper Garden Records
http://www.youtube.com/watch?v=VceprK500D4

Καλά αυτά ακούσματα είναι. Όπως ο Strawdogs έχει ιδιαίτερη συμπάθια στις μουσικές απ' το νησί των καγκουρό το έχω κι εγώ με την folk. Για μένα μέχρι τώρα είναι ο καλύτερος δίσκος που άκουσα μέσα στο 2013. Folk rock συνθέσεις με επιρροές από διάφορες americana και country oriented μουσικές και με ένα τραγουδιστή που τραγουδά θυμίζοντας μου τους Vampire Weekend. Όποιοι κολλούν στα ακούσματα των Fleet Foxes, Decemberists, Iron & Wine κτλ θα τους εκτιμήσουν ιδιαιτέρως.


Vijay Iyer & Mike Ladd / Holding It Down The Veterans' Dreams Project / 2013 / Pi Recordings
http://pirecordings.com/album/pi49

Για τα acquired taste τα έχω ξαναπεί εντός Some Things Are Just Lame. Καθημερινά ακούμε διαφορετικούς ήχους ψάχνοντας να ανοίξουμε τα μυαλουδάκια μας σε άλλες μουσικές κουλτούρες και ήχους (therefore to acquire a taste). Εδώ σας δίνω για άκουσμα μια ολοκαίνουργια κυκλοφορία. Άλλη μία συνεργασία του πιανίστα/συνθέτη Vijay Iver με τον ποιητή/emcee Mike Ladd σε jazz συνθέσεις με spoken word και hip hop beats.


Opal / Happy Nightmare Baby / 1987 / Rough Trade
http://grooveshark.com/#!/album/Happy+Nightmare+Baby/636937

Για να δεις μερικές φορές πως δουλεύουν τα πράματα. Ακούς ένα συγκρότημα, τα βρίσκεις με τον ήχο τους και ψάχνεσαι λιγάκι περισσότερο μαζί τους. Σιγά σιγά ανακαλύπτεις διάφορα άλλα κομματάκια που κυκλοφορήσαν μόνο σαν singles. Βρίσκεις ακυκλοφόρητα τους και συμμετοχές σε συλλογές και σίγουρα μαθαίνεις για το ιστορικό τους. Κάπως έτσι ψάχνοντας προχθές για να γράψω για τους Mazzy Star (δεν σας έχω ξεχάσει, γράφω την αναφορά μου!) θυμήθηκα τον ένα δίσκο των Opal που έκανε ο David Roback και η Kendra Smith, πριν χωρίσει το duo και να δημιουργηθούν οι Mazzy Star. Είχα τουλάχιστο μια πενταετία να τον ακούσω και ήταν πολύ ευχάριστη ανάμνηση.


Sigur Ros / Kveikur / 2013 / XL Recordings
http://grooveshark.com/#!/album/Kveikur/9011125

Εκεί που περίμενα ότι οι Sigur Ros δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν κυκλοφορούν αυτόν εδώ τον δίσκο. Μόλις είχε κυκλοφορήσει άκουσα κάνα-δύο κομματάκια και μου έκανε μια μικρή εντύπωση αλλά λόγο φορτωμένου προγράμματος ανέβαλλα το ολοκληρωμένο άκουσμα του μέχρι τώρα. Οι Ισλανδοί πραγματικά με εξέπληξαν με την κατεύθυνση που ακολούθησαν. Ένας dark δίσκος γεμάτος με επιρροές από Krautrock και noise, διάφορους εξπεριμενταλισμούς από τα 80s και τα μετέπειτα σε μια παραγωγή εντελώς καινούργια για το στυλ των Sigur Ros. Οι βετεράνοι οπαδοί τους μπορεί να απογοητευτούν. Απ' την άλλη, βάζω κι τον εαυτό μου στην προηγούμενη κατηγορία κι εγώ έχω κατενθουσιαστεί! Όπου κι όπως σε βρει το κάθε πράμα τελικά.

Και μερικά tracks που ήταν  στο repeat : 
Mark Lanegan - Autumn Leaves (from Imitations, 2013, Vagrant Records) 

The National - Pink Rabbits (from Trouble Will Find Me, 2013, 4AD)

Slapp Happy - Blue Flower (from Sort Of, 1972, Polydor)

Καλή σας εβδομάδα,
SickWorm