Monday 16 September 2013

Lame Listeners - Week 38, Year 2013

Νέα εβδομάδα, νέα πεντάδα από δίσκους που ακούω και προτείνω για άκουσμα. Για πολλούς απ' αυτούς, δυστυχώς δεν βρήκα links για να σας “στείλω” να τα ακούσετε, αλλά σας δίνω να ακούσετε χαρακτηριστικό κομματάκι απ' τον κάθε δίσκο. Επίσης πιο κάτω ακολουθούν μερικά κομματάκια που ήταν στο repeat την προηγούμενη βδομάδα!

Adrian Orange / Adrian Orange & Her Band /2007/ K Records
Όταν συναντιέται ο Fela Kuti με τον Mulatu Astatke, ενώ ένας μεθυσμένος Miles Davis φυσά την τρομπέτα του άτσαλα (λέμε τώρα!) και το “δαιμονισμένο” organ του Alan Price ξεσκονίστηκε για να βρεθούν όλοι μαζί στo (so called hipster capital of the world) Portland, Oregon. Δεν μιλάω για το αγαπημένο μου φανταστικό line up – αλλά για τον ήχο του Adrian Orange και της μπάντας του.




Factory Floor / Factory Floor / 2013 / DFA Records
Στο άφτερ τέιστ ενός μεγάλου πάρτι, ενώ τα μπάσα ακόμα βουίζουν στα αφτιά και οι πατούσες πονάνε απ' το χορό... Υποτονικές, μινιμαλιστικές nu-disco μελωδίες”/ beats με Fischerspooner-like φωνητικά, που ακούστηκαν απ' τις techno υπόγες του Βερολίνου μέχρι τα στενάκια των ghetto του Brooklyn.






Bill Callahan / Dream River / 2013 / Drag City
Εκείνο το φθινοπωρινό δειλινό που κάθεσαι, όσο ακόμα επιτρεπτό, στον κήπο ή τη βεράντα, πίνοντας εκείνη την κυριακάτικη μπύρα ξεκουράζοντας το νου σου για το τι έχει να ακολουθήσει τη βδομάδα που θα μπεί... Τέλος πάντων, ο artist formerly known as Smog δημιούργησε το μουσικό υπόβαθρο για την αναφερόμενη ιεροτελεστία! Pop ευαισθησίες, στις πολύ “δυτικές” συνθέσεις του Callahan και ένας ήχος (δεν είμαι σίγουρος γι αυτό που θα ξεστομίσω!) που για κάποιο περίεργο λογο μου θυμίζει ελληνική μουσική παράδοση.

Ένα παράδειγμα απ' τον δίσκο σε ένα τραγούδι από τα Fiel Recordings της NPR.
http://www.npr.org/event/music/221100223/bill-callahan-sings-small-plane-in-a-big-city


Mazzy Star / Seasons Of Your Day / 2013 / Rhymes Of An Hour
Δίσκος επ' αριθμόν τέσσερα ύστερα από 17 χρόνια αναμονής κι όσοι πιστοί προσέλθετε! Δε θα μπώ σε λεπτομέρειες αφού θα “ανεβάσω” ένα μικρό αφιέρωμα για την Hope Sandoval και το team της εντός της εβδομάδας.

http://www.npr.org/2013/09/15/221802890/first-listen-mazzy-star-seasons-of-your-day



Man Man / On Oni Pond / 2013 / Anti Records
Δεν ξέρω αν έχω κάποια άλλη μπάντα στα υπόψιν μου που μπορώ να φωνάξω “τρελοκομείο”. Οι Man Man έχουν δανειστεί τον post-Asylum εξπεριμενταλισμό του Tom Waits, τον έσμιξαν με διάφορους ήχους από τσίρκα και street artists, σίγουρα από Brechtian cabaret και δημιουργήσαν τον ήχο, σήμα κατατεθέν τους. Πέμπτος δίσκος των Man Man (και της λίστας μου) και καλούς χορούς.

http://theneedledrop.com/2013/09/stream-man-mans-oni-pond/



Και τέλος ακολουθούν τρία κομματάκια τα οποία "έλιωσα" στα repeat την προηγούμενη εβδομάδα. No explanation required, just press play! Καλή σας εβδομάδα!