Tuesday 1 October 2013

Days Of The Week / Tuesday

Tuesday

Καλό σας απόγευμα και happy independence day! Δίκαιο είχε χθες ο Strawdogs aka “Master Of Aussie-land”. Και για τα σεντόνια που γράφω, αλλά και για τους Arcade Fire. Οπότε, γιατί έτσι κι αλλιώς Τρίτη είναι δε θα πολυλογήσω. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλωστε εξυπνάδες ούτε ενδιαφέρον trivia για να μοιραστώ μαζί σας για την ημέρα αυτή. Το μόνο πράμα που μπορώ όντως να σκεφτώ είναι ότι μια Τρίτη πριν μερικά χρονάκια ήρθα σ' αυτόν εδώ πέρα τον κοσμάκη, για να μεγαλώσω πια και να σας “πρήζω” με τα θεματικά μου σεντόνια! Αλλά γιατί αυτό ενδιαφέρει μoναχά τον κοντινό μου κύκλο ας πάμε στις επιλογές!

Ο SickWorm επιλέγει:
Lynyrd Skynyrd / Tuesday's Gone / (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd) / 1973 / MCA

Το καλοκαίρι που πέρασε αποφάσισα να εντάξω τον εαυτό μου στο νέο trend των ημερών μας, έτσι ξεσκόνισα τις δισκοθήκες μου και ανέβηκα στα “δισκοθετικά” decks για να επιλέξω και να παίξω διάφορες “κλασσικούρες” που μου έρχονταν στο νου. Όπως τα είχα πει και στο πρώτο μας θεματικό, θυμήθηκα διάφορα soul, funk, rhythm and blues του 60. Βασικά όλες τις “μαύρες” μουσικές των 60s, τις ροκίες των 70s και διάφορα 80s που δεν μπορώ να πω ότι τα θυμήθηκα αφού ακόμα παίζουν σταθερά στο τζούκ-μπόξ μου. Εν πάση περιπτώσει, αφού το δυστυχώς ή ευτυχώς σύντομο έργο μου ως δισκοθέτης (κοινώς deejay), ήρθε στο τέλος του, μετάνιωσα μόνο για ένα πράμα! Κάθε Τρίτη που ανέβαινα εκεί στα decks του μπαρ Ερμού 261 στην παλιά Λευκωσία, ενώ πάντα το είχα έτοιμο ποτέ δεν έκλεισα το πρόγραμμα μου με το Tuesday's Gone. 

Μια πολύ όμορφη μπαλάντα απ' τον πρώτο δίσκο των Lynyrd Skynyrd που πολύ έξυπνα τον ονόμασαν με τον τρόπο που προφέρονται προς αποφυγήν παρεξηγήσεων! Το κομμάτι είναι μια νότια country-rock μπαλάντα που έγραψε ο Ronnie Van Zandt παρομοιάζοντας την Τρίτη με τη ζωή την ίδια. Προφανώς ο κύριος Van Zandt θεώρησε ότι η νέα τους δισκογραφική συμφωνία θα ήταν επίσης το τέλος της ζωής όπως την ήξεραν. Και πόσο δίκαιο είχε. Αυτά όμως είναι σεντιμενταλιστικές μπούρδες που προκύπτουν και μαθαίνονται με την υπέρ-ανάλυση κομματιών. Σημαντική αναφορά φυσικά θα πρέπει να γίνει και στην διασκευή των Metallica που εγώ σαν νεαρότερος άκουσα πρώτα. Ας “ταξιδέψουμε” λιγάκι στο νότο των, όπως το λέει κι ο πατέρας μου, ανακατωμένων πολιτειών με την μπαλάντα των Skynyrd


O Straw Dogs επιλέγει
Kristin Hersh / Tuesday Night
LP, “Hips and Makers”, 1994, 4AD

Η 4AD στις δόξες της και το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της πάλαι ποτέ τραγουδίστριας των Throwing Muses ξεκινούσε μ’ ένα φάντασμα που τραγουδούσε παρέα με τον Michael Stipe. Ο λόγος για το «Your Ghost» που έμελλε να μείνει στην μουσική ιστορία της δεκαετίας των nineties ως ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν τότε. Η δεύτερη πλευρά όμως του βινυλίου, μιλούσε κάποια στιγμή για μια Τρίτη βράδυ όπου το κορίτσι δεν μπορεί να περιμένει και μοναχά με μια ακουστική κιθάρα, παραδέχεται την ανυπομονησία για τον καλό της. Οι στίχοι μιλάνε καθάρια και η Kristin βιάζεται να πιει καθώς το φεγγάρι γίνεται χλωμό, το γυαλί κοιτάζει το φεγγάρι και η παραδοχή στον έρωτα σημαίνει ανυπομονησία. Οι στίχοι πάνε κάπως έτσι: The moon shines through my dress / And through my glass / I promise not to drink / Until you’re home / I can’t wait. / The moon pales even when / I thinks it holds the face / Of the clock I watch for you / While I wait / I can’t wait….κι όλα αυτά μια Τρίτη βράδυ! Δυστυχώς το τραγούδι υπάρχει στο youtube μόνο σε μια live εκτέλεση και η Kristin με μονάχα την κιθάρα της λέει όλα τα παραπάνω που γράψαμε.

Edit : Το κομμάτι της Kristin Hersch υπάρχει στο Grooveshark και μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Αυτά οπότε και για σήμερα. Αυριο πάλι κοντά σας, ημέρα Τετάρτη.