Tuesday, 8 October 2013

Lame Listeners - Week 41, Year 2013

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την εβδομάδα ήμουν ιδιαίτερα “κυκλοθυμικός” στα ακούσματά μου. Αν κάποιος τσεκάρει τα Listens μου στο Last.fm θα πάθει σοκ με τη διαφορετικότητα των ακουσμάτων μου. Από Johannes Sebastian Bach μέχρι Deep House, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να ετοιμάσω και το εβδομαδιαίο μας θεματικό οπότε άκουγα κι άλλα στο ψάξιμο για επιλογές. Εξάλλου, όπως είπε κι ο χαρακτήρας του μεγάλου Terri Hooley στη βιογραφική ταινία Good Vibrations που απολαύσαμε με τον (και την) Straw Dogs αυτή τη βδομάδα στα Lame Headquarters: “Κάθε καλή συλλογή πρέπει να περιέχει μια κατάλληλη επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή”. Έστω, απ' όλα εκείνα που άκουσα, να πέντε που κέρδισαν την προσοχή μου:

Albums :
DARKSIDE / Psychic / 2013 / Matador (Other People)
Μερικές φορές ο χρόνος σε βρίσκει σε περίεργες μουσικές φάσεις με κολλημένα πιστεύω και αντιδραστικό σνομπισμό! O Nicolas Jaar που συνεργάζεται εδώ με τον Dave Hurrington στους DARKSIDE είχε κυκλοφορήσει το σόλο ντεμπούτο του “Space Is Only Noise” το 2011. Εκείνη τη χρονιά είχα ακούσει τον δίσκο του αφού διάβασα το μανιφέστο που είχε γράψει ο αρθρογράφος του Pitchfork, αλλά όπως αντιλαμβάνομαι τώρα βρισκόμουνα σε αυτή την περίεργη φάση που αναφέρομαι. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ήμουνα ιδιαίτερα μεγάλος οπαδός ούτε του Hauntology ούτε του υπερβολικού sampling. Όπως και να έχει, δύο χρόνια μετά, με πιο “ανοιχτό” μυαλό άκουσα τον νέο δίσκο του Jaar, ως DARKSIDE πλέον, και βρήκα τον εαυτό μου κολλημένο στο repeat. Μια πολύ ώριμη δουλειά με υποτονικά downtempo beats και σκοτεινή ambiance. Ένας slow-burn ηλεκτρονικός δίσκος, με τα περίεργα φωνητικά του Jaar και τις πιο “κλασσικές” μουσικές ενορχηστρώσεις του Hurrington. Η διαφορετικότητα των δύο κάνει πανέμορφα blend πάντως και ο δίσκος φαίνεται ήδη να είναι ξεκάθαρη επιλογή στις λίστες πολλών για το τέλος του έτους. Συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος.

Austra – Olympia / 2013 / Paper Bag

Πιο “σκοτεινό” pop όπως μας είχαν συνηθίσει διάφορες synth μπάντες από την πολύ παρεξηγημένη δεκαετία του 80. Καναδοί οι Austra, και κυκλοφορούν εδώ τον δεύτερο τους δίσκο ο οποίος ακούγεται να έχει διάφορες επιρροές από διάφορα σημεία του κόσμου, από τα αγγλικιστικά Pop μέχρι τα πιο ανατολίτικα/oriental στοιχεία όπως μας είχαν συνηθίσει οι παλαιότεροι Faithless και Thievery Corporation. Για αυτούς που έχουν κάνει τη Florence είδωλο, θα βρουν κάμποσα κοινά στοιχεία στο δισκάκι αυτό. Έτσι μια ευχάριστη δισκογραφική δουλειά, για πιο pop ακούσματα.


Phosphorescent / Muchacho / 2013 / Dead Oceans

Έναν πραγματικά πολύ συμπαθή δίσκο έχουν κυκλοφορήσει τη φετινή χρονιά οι Phosphorescent. Ξεκινά με μια σύνθεση a la Fleet Foxes παρόλο που είμαι σίγουρος ότι οι πιο φανατικοί των Foxes θα διαφωνήσουν. Ο δίσκος κινείται σε σχετικά γνωστά μονοπάτια νέας Folk-Rock, συνοδεία των όμορφων φωνητικών και θεσπέσιων ουρλιαχτών του Matthew Houck. Ο δίσκος είναι ιδιαίτερα ευχάριστος στο άκουσμα, με κομμάτια που μπορεί αν τα ακούγαμε μόνα τους να μας φαίνονταν απλά σαν “άλλο ένα κομμάτι” της μουσικής των ημερών μας. Αυτό δηλαδή εκτός τριών με τεσσάρων εξαιρέσεων, που αν θέλετε τη γνώμη μου, στις μέρες μας αυτό ισοδυναμεί με δισκάρα. Κλείνοντας, στο δίσκο, δύο κομμάτια πριν το τέλος, μπαίνει το “Quodititian Beasts”. Το κομμάτι μπορεί να είναι ένα απ' τα καλύτερα φετινά, και το άκουσμα του συγκεκριμένου κομματιού αξίζει τη μέγιστη σημασία όλων μας. Με συνθέσεις σαν κι αυτές ο δίσκος των Phosphorescent αξίζει όσα περισσότερα μπορείτε να του δώσετε!

Novak / Novak / 1999 / Kitty Kitty Corporation

Ο δίσκος αυτός κλείνει με το Rapunzel (το οποίο παραθέτω), μια εξαίσια trip-hoppy ροκιά που την είχαμε πραγματικά “λιώσει” όταν την πρωτακούσαμε με την παρεά μου στο Bradford επί πανεπιστημιακών μου ετών. Το είχα θυμηθεί λίγους μήνες πριν και το μοιράστηκα με ένα φίλο, ο οποίος, μου το υπενθύμισε τη βδομάδα που πέρασε. Όταν το ξανάκουσα, αμέσως επικοινώνησα με τον Straw Dogs, o οποίος βέβαια confirmαρε τη μεγαλειότητα του Rapunzel. Τότε, είπα κι εγώ, “δεν είναι καιρός λοιπόν να ακούσω αυτόν το δίσκο που περιέχει αυτό το διαμάντι”! Και εδώ είμαστε! Ένας δίσκος γεμάτο post-rock, 90s εξπεριμενταλισμό, shoegazy κιθάρες και όσο για τα φωνητικά της δεσποινίδας Adele Williams (καμία σύνδεση με την Adele των ημερών μας)... θυμίζουν Stereolab, Electrelane, και άλλα μεγάλα ονόματα, που όσοι αγαπάτε θα ήταν καλά να ψάξετε τον συγκεκριμένο δίσκο απ' τα τέλη της θεωρητικά “δεκαετίας της grunge”, αλλά ουσιαστικά δεκαετίας της shoegaze!

Allen Toussaint / Songbook / 2013 / Rounder

Όταν ανοίξω το δικό μου πιάνο μπαρ και φέρω έναν Piano Man (ναι Straw Dogs, κάνω reference στον Billy Joel)... Όταν το κάνω αυτό, όπως έλεγα, θα ήθελα πραγματικά έναν πιανίστα της δυναμικής του κυρίου Toussaint να παίζει της μπλουζιές του και τα διάφορα του. Ο κύριος Toussaint είναι βεβαιότατα ένας απ΄ τους μεγαλύτερους blues/jazz/soul/rhythm & blues/funk (ξέχασα κάτι;) συνθέτες που πέρασε απ' τον μουσικό χώρο. Σε μια συναυλία του σε ένα εστιατόριο/μπαρ. Μπορείς, αν αφιερώσεις τη μέγιστη προσοχή σου να ακούσεις τα μαχαιροπίρουνα να αγγίζουν τα πιάτα των θαμώνων! Ακουστικά blues με ένα πιάνο και μια φωνή. Για όσους άγνωστους στη δουλειά (όχι δουλεία όπως συνήθως γράφω) πρόκειται για τον συνθέτη μίας από τις μεγαλύτερες blues δουλειές στο είδος εν ονόματι “Get Out Of My Life Woman”.

7” Single:
Thee Holy Strangers/A:Fiery Road – B: Trouble On Trouble/Fractal 136


Σε μια σύνθεση του τελευταίου δίσκου στα Lame Listeners, αυτής του Allen Toussaint, ακούμε μέσα: “I can't eat / I can' sleep”... Κάτι τέτοιο ένιωσα κι εγώ όταν άκουσα το Fiery Road και θα ήθελα να προσθέσω και το “drink” στα προηγούμενα. Απλά συνέχισα να σβήνω τσιγάρο πάνω στο τσιγάρο και να βαδίζω αμήχανα, σκεπτόμενος τι πρέπει να κάνω με αυτό το τραγούδι που παίζει ήδη στα repeat. Όταν τους ακούω, φαντάζομαι ένα μπαρ στο νότο των ΗΠΑ με ένα τεράστιο δίχτυ να είναι στερεωμένο μπροστά απ' την μπάντα, που βαράει την ροκιά τους, προστατεύοντάς την έτσι απ' τις μπουκάλες και τα διάφορα που ρίχνουν οι hillbillies! Πολλές americana επιρροές, και ξέρω 'γω τι, με slide guitars, και γαμώ τα φωνητικά (pardon my French) και όλα αυτά απ' την μητέρα πατρίδα! Μάλιστα κύριες και κύριοι, Έλληνες είναι τα παιδιά και μιλάμε για ένα απ' τα καλύτερα σχήματα τα οποία έχουν στηθεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι έτσι κι αλλιώς μια super μπάντα απαρτιζόμενη από μουσικούς που διετέλεσαν μέλη στα μεγαλύτερα ελληνικά underground rock συγκροτήματα των τελευταίων 20 χρόνων. Θα κυκλοφορήσει απ' το περιοδικό Fractal σε κάποια φάση στο εγγυές μέλλον. Α, και ένα tipάκι πριν να κλείσω. Ο εκδότης του περιοδικού, Παναγιώτης Μπάρλας, κάνει μια εκπομπή σε online radio καθημερινώς 5-6 τον οποίο οι Lame Authors ακολουθούν φανατικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες... για λινκαριστείτε: http://www.intersonik.net/fractal-airwwwaves/