Saturday 5 October 2013

Days Of The Week / Saturday

Saturday

Για εσάς που πετυχαίνω στις πρωινές σας εργασίες, καλημέρα σας! Για τους υπόλοιπους που αράζατε στην Ερμού μέχρι τις πρωινές ώρες (ξέρετε ποιοι είστε!), πιείτε κάνα Aspro Clear, κάμποσα υγρά και θα περάσει κι αυτό όπως όλα. Και μην πείτε “δεν θα ξανάπιώ ποτέ”, όλοι ξέρουμε ότι είναι ψέματα! Και τώρα στο ψητό...

Κατά τις δέκα και τέταρτο ενός Σαββάτου ο Robert Smith καθότανε στην κουζίνα περιμένοντας την “καλή” του να τον πάρει τηλέφωνο. Την ίδια περίπου ώρα ο Tom Waits τραγουδούσε για ένα τύπο που “ψάχνει για την αγάπη του σαββατόβραδου”. Ένα άλλο Σάββατο, ο John Travolta χόρευε κάτω απ' τις δισκόμπαλες του Saturday Night Fever. Πρωτύτερα πουρνό-πουρνό ο Mark Oliver Εverett των Eels αναπολούσε την εφηβεία του και έψαχνε την παιδική του παρέα για να “παίξουν” μαζί. Αυτά κι άλλα πολλά. Τώρα όμως, όπως λέει κι ο Straw Dogs: “Βελόνα στο δίσκο παρακαλώ!”

O SickWorm επιλέγει:
Tom Waits/ (Looking For)The Heart Of Saturday Night/The Heart Of Saturday Night/1974/ Asylum
http://www.youtube.com/watch?v=f7UHd7NVegE 
Μέχρι να καθίσω να γράψω αυτό το θεματικό, ήμουνα απολύτως σίγουρος ότι θα επέλεγα τους Eels για σαββατιάτικο τραγούδι. Άλλωστε τα πρωινά του Σαββάτου ήταν πάντα αγαπημένα. Όταν ήμουνα παιδάκι επειδή δεν έπρεπε να πάω σχολείο, και τώρα που είμαι μεγαλύτερος γιατί μπορώ κι εγώ όπως τον Ε να βρεθώ με την παρέα μου, να πάμε για κάνα καφεδάκι και να συζητήσουμε για την εβδομάδα μας. 

Τελικά όμως, διαβάζοντας ξανά τους στίχους του Κύριου Thomas Alan Waits δεν μπορούσα να μην διαλέξω το “(Looking for) The Heart Of Saturday Night”. Ο δίσκος αυτός είναι έτσι κι αλλιώς ο αγαπημένος μου, και σαν Tom Waits κυκλοφορία και γενικότερα. Δεν υπάρχει CD, MP3 ή Βινύλιο στη δισκοθήκη μου που άκουσα περισσότερες φορές απ' το δεύτερο album του Waits απ΄ το 1974. Τα λόγια πραγματικά είναι φτωχά για να περιγράψουν κάποια πράματα. Και ειδικά όταν πρόκειται για τον Waits, για τη δουλειά του στην Asylum και για το Heart Of Saturday Night. Είναι άλλωστε ο καλύτερος μουσικόσυνθέτης του 20ου αιώνα! Απλά βρείτε τον δίσκο, πατήστε play και χαθείτε στις όμορφες jazz ενορχηστρώσεις του, τα “ποτισμένα” blues του και την ακόμα φρέσκια χροιά του! Άντε, ξύπνησα ορεξάτος σήμερα, γι' αυτό θα σας παραθέσω και το το δίσκο! [λινκ]

Ο Straw Dogs επιλέγει
The Make Up – “(I’ve Heard About) Saturday Nite”
LP, In Mass Mind, 1998, Dischord Records

http://www.youtube.com/watch?v=UuUWS_cYizo


Το κεφάλαιο Make Up είναι μια ψυχιατρική περίπτωση στα γκαραζοσοουλνεογκοσπελφανκοποστπανκ (ουφ) κεφάλαια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. Τέλη των nineties αρχές των zeroes σε κάθε ροκ ποταποθήκη της Αθήνας οι κώλοι μας πήγαιναν πάνω κάτω υπό τα μουσικά προστάγματα του Ian Svenonius και της συμμορίας του. Οι Make Up χρειάζονται ένα γερό αφιέρωμα σε τούτο το μουσικό ιστολόγιο διότι ο γράφων έχει να γράψει πολλά για τις παρτόβιες δισκογραφικές τους μυήσεις. Εδώ έχουμε στην παραγωγή το ζεύγος Royal Trux, (άλλο κεφάλαιο και αυτοί) και ο δίσκος υπ’ αριθμόν τέσσερα ενός make up στη μούρη που δεν λέει να ξεβάψει με τίποτα. Στα ουρλιαχτά και στις στριγγλιές ο χαρισματικός Svenonius, και καλά εντάξει με το Σάββατο βράδυ αλλά τι σκατά γίνεται όταν κάθε Κυριακή πρωί καίγεται ακόμα ο κώλος σου για ξεφάντωμα; Μην πατάς φρένο δικέ μου, πάντα μέχρι τελικής πτώσεως, τα σαββατόβραδα ήταν πάντα για τους ερασιτέχνες, εμείς συνεχίζουμε ακόμα! Τραγούδι φωτιά και λάβρα που τα λέει μέσα του και για λοιπές μέρες της εβδομάδας. Τα γκαραζό-60s στον ήχο εμφανέστατα κι ο ρυθμός ανελέητος. I’ve heard all about Saturday night, what about Sunday morning? I’m on fire!